Paralaksa tła

Brownie z kaszy jaglanej – prosty przepis na przepyszny deser

Głód emocjonalny – jak go rozpoznać i jak przegonić ?
20 czerwca 2016
W oczekiwaniu na specjalne okazje – czy warto odkładać życie na potem ?
24 czerwca 2016
 

Pamiętam, gdy wiele lat temu usłyszałam od bliskiej osoby, że moja skóra nie jest już taka jędrna, jak kiedyś… Wściekłam się wtedy okrutnie, lecz to był dla mnie przełom.

Potrzebowałam takiego kopniaka, aby nareszcie wziąć się za siebie. Kilka dni później, w żałobie zjadłam ostatniego cheese burgera na parkingu pod Mc Donalds i zaczęłam się odchudzać. Słodycze wykluczyłam ze swojej codziennej diety, odpuszczałam sobie jedynie w weekendy. Bardzo tęskniłam za słodkim smakiem, ale dostęp do zdrowych produktów i przepisów na zdrowe słodkości był wówczas mocno ograniczony (albo to ja byłam ograniczona? :P). Szczytem rozpusty był więc dla mnie serek wiejski z łyżeczką dżemu brzoskwiniowego.

Na szczęście czasy się zmieniły. Coraz więcej osób żyje i je zdrowo. Dostęp do zdrowych i tanich produktów jest powszechny, więc z odrobiną chęci w 10 minut można wyczarować coś naprawdę pysznego. Takie moim zdaniem jest poniższe brownie. Przygotowałam je wczoraj, na wpół przytomna po treningu. Było warto! Jest przepyszne, słodkie, wilgotne w środku. Jedząc z zamkniętymi oczami nie zorientowałabym się, że jest to zdrowy deser. Jak tak dalej pójdzie, to tradycyjne ciasta naprawdę przestaną mnie kręcić. Zapraszam po przepis :-)

 

Czego potrzebujesz?

380 g ugotowanej kaszy jaglanej

2 jajka

Pół szklanki czegoś do posłodzenia – u mnie tradycyjnie ksylitol

Jedna łyżka płynnego oleju kokosowego

Łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki naturalnego kakao


 

Wykonanie

Wszystkie składniki przełóż do naczynia i dokładnie zblenduj, do momentu otrzymania gładkiej masy

Wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka)

Włóż na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Pozostaw do wystudzenia

Podawaj z wiórkami kokosowymi/płatkami migdałowymi/ulubionymi owocami – wybór dowolny

Postaraj się nie zjeść wszystkiego za pierwszym podejściem – dla mnie ten punkt jest najtrudniejszy do zrealizowania :P

Czas przygotowania to około 10 minut.
Jeśli lubisz intensywnie czekoladowy smak i tak jak ja jesteś łasuchem na słodycze, ten przepis jest dla Ciebie. Próbowałam nieraz brownie w normalnej, niedietetycznej wersji, lecz ta zdrowa jak dla mnie wygrywa. Zachęcam Cię do wypróbowania i podzielenia się opinią w komentarzu :-)

2 Komentarze

  1. Iwona Wojtak pisze:

    Trafiłam tu z zapoznawczych poniedziałków… Ten przepis mnie szukał!!! Dzięki! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *