Paralaksa tła

Dietetyczny sernik na owsianym spodzie – mój pierwszy sernik :-)

Inspiracja na śniadanie – zapiekana jaglanka z cynamonem, kokosem i jabłkami
14 listopada 2016
Placki z dyni – wersja słona
23 listopada 2016

Gdyby rok temu ktoś powiedział mi, że kiedyś upiekę sernik, zapewne parsknęłabym śmiechem. Przez ten rok moje podejście do kuchni, gotowania i zdrowej diety zmieniło się diametralnie. Można jeść zdrowo, nie pozbawiając się jednocześnie przyjemności, jaka płynie ze zjedzenia kawałka ciasta przy ulubionej kawie. Wystarczy trochę czasu i chęci i wszystko da się zrobić :)
Dzisiaj dzielę się z Tobą przepisem na sernik. I to taki, który nadaje się do zjedzenia, a nie do nakarmienia nim kur (pozdrawiam Cię mamuś, bo pamiętam, że taki los spotkał Twoje pierwsze, samodzielne ciasto :P). Ze wszystkich ciast od zawsze najbardziej uwielbiałam sernik, a poniższy smakiem niewiele odbiega od tych, jakie możemy znaleźć w cukierni. Spróbowałam, zjadłam ze smakiem, na pewno nie raz zrobię powtórkę. A Ty ? Spróbujesz? Zapraszam po przepis :)

WYKONANIE

SPÓD

Olej kokosowy roztop w niewielkim garnku, dodaj pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszaj. Gdy otrzymasz coś na kształt kruchej masy, przełóż ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź (przed położeniem masy serowej, zalecam Ci podpiec spód w nagrzanym piekarniku, przez mniej więcej 7 minut).

MASA SEROWA

Żółtka ucieraj z ksylitolem w pudrze do powstania gładkiej, jednolitej masy. Dodaj rdzeń wanilii, następnie wsyp budyń i ostrożnie dodaj roztopiony olej cały czas ucierając. Wlej mleko, a następnie dodaj twaróg i wszystko dokładnie zmiksuj. Do powstałej masy ostrożnie dodaj ubite na sztywną pianę białka (białek ma być 9, ponieważ wykorzystasz również te, które zostały ze spodu). Masę serową wlej do tortownicy na przygotowany wcześniej spód. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Po upływie czasu pozostaw ciasto w piekarniku, najlepiej na całą noc. Dekoracja całkowicie dowolna - u mnie roztopiona w kąpieli wodnej gorzka czekolada, płatki migdałów i truskawki. Gotowe ! :)

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, podziel się opinią w komentarzu lub kliknij kciuka w górę na Facebooku. Przypominam również, że codziennie możesz podglądać mnie na instagramie :-)

4 Komentarze

  1. Wierzę na słowo, że jest pyszny. Ja jednak wolę tradycyjne składniki do sernika. Jakoś nie dowierzam ksylitolom i innym nowościom. Mój tradycyjny sernik też jest smakowity. 😉

    • Paulina pisze:

      Z pewnością smakowity, jednak już nie tak zdrowy 🙂 Blog jest skupiony na tematyce zdrowego stylu życia, więc cukru u mnie nie znajdziesz 😉 A ksylitol to produkt całkowicie naturalny i o niebo zdrowszy od cukru 🙂 Pozdrawiam :*

  2. Asia pisze:

    W ilu stopniach i na ile minut pieczemy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *