Paralaksa tła

Gofry owsiane z serkiem waniliowym i owocami

Lekkie ciasto kokosowe z truskawkami
5 lipca 2017
Śniadanie idealne – ryż na mleku kokosowym z sosem z mango
19 lipca 2017

Z czym kojarzy się Wam letnia wyprawa nad polskie morze? Ok, pomijając wszędobylskie parawany i lodowatą wodę w Bałtyku ;)
Dla mnie nie ma wyjazdu nad morze bez obowiązkowego gofra... Pachnącego, puszystego, z górką bitej śmietany, owocami i kolorową posypką. Jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć ten smak, ale w nieco zdrowszej wersji. Eksperyment zakończył się powodzeniem i zyskał aprobatę najbardziej wybrednego konsumenta świata - mojego prywatnego testera :P Czuję się więc spokojna oddając w Wasze ręce kolejny udany przepis.

Poniższe gofry są bardzo pożywne - składają się głównie z płatków owsianych i orzechów. Świetnie sprawdzą się w roli śniadania, np. jako alternatywa dla owsianki. Można przygotować je dzień wcześniej - następnego dnia po podgrzaniu smakują równie dobrze :)


WYKONANIE

Płatki owsiane i orzechy zmiel (lub zblenduj) do powstania gładkiej, drobnej mąki. Dodaj proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko i jogurt, wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj. Usmaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Serek homogenizowany połącz z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego i erytrolem. Owoce drobno pokrój. Serek wyłóż na usmażone gofry, na wierzch połóż owoce. Smacznego :)

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, podziel się opinią w komentarzu lub kliknij kciuka w górę na Facebooku. Przypominam również, że codziennie możesz podglądać mnie na instagramie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *