Paralaksa tła

Bajecznie słodkie i wilgotne – fit ciasto marchewkowe

Gołąbki w wersji fit
21 marca 2018

Warzywa i słodycze ? Te dwie grupy produktów przez długi czas wydawały mi się wzajemnie wykluczać.

Zmieniłam zdanie, gdy pierwszy raz spróbowałam ciasta marchewkowego. To niewiarygodne, że warzywo, które dotąd kojarzyło mi się głównie jako nieodzowny element znanej wszystkim sałatki jarzynowej, może być użyte jako składnik pysznego ciasta. Tyle słowem wstępu, przejdźmy do przepisu!


WYKONANIE

Marchewkę zetrzyj na tarce. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ze słodzidłem utrzyj w osobnym naczyniu. Ciągle mieszając, połącz ze sobą obydwie masy. Następnie, powoli i stopniowo dodaj roztopiony olej kokosowy ciągle ubijając mikserem na wolnych obrotach. Gdy masa wchłonie cały olej, dodaj mąkę, przyprawy.

Ze startej uprzednio marchewki odciśnij nieco wodę, nie za mocno aby ciasto nie wyszło za suche. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki, następnie całość dodaj do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie połącz za pomocą łyżki. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut, do suchego patyczka.

Smacznego ! :)

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, podziel się opinią w komentarzu lub kliknij kciuka w górę na Facebooku. Przypominam również, że codziennie możesz podglądać mnie na instagramie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *