Paralaksa tła

Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango – egzotyczny, bezglutenowy deser

Tarta z kokosową pianką – deser doskonały
30 kwietnia 2017
Lekkie ciasto kokosowe z truskawkami
5 lipca 2017

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na deser, który powstał z kompletnie nowego w mojej kuchni składnika. Mowa o tapioce, czyli kaszy pozyskiwanej z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Mieszkańcy Ameryki Południowej, bo stamtąd pochodzi tapioka, dawno temu docenili jej prozdrowotne właściwości - jest lekkostrawna, hipoalergiczna i bezglutenowa. Cechuje ją bardzo wysoka zawartość węglowodanów (blisko 90%) i śladowa ilość białka (około 0.20%).


Deser ten po raz pierwszy miałam okazję spróbować w restauracji orientalnej - spodobała mi się jego lekkość i egzotyczny charakter. Tapiokę znalazłam w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością (około 8 zł) i odtworzyłam deser na własną rękę. Spróbuj i Ty :)


WYKONANIE

Mleko kokosowe wlej do garnka i zagotuj. Do ugotowanego mleka dodaj tapiokę i słodzidło (można dodać trochę wiórków kokosowych, aby jeszcze bardziej "podbić" kokosowy smak). Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż tapioka stanie się przezroczysta (20-30 minut). Od czasu do czasu mieszaj, aby nie przypalić. Powstałą masę przełóż do szklanek.

Mango obierz ze skórki, oddziel od pestki i zblenduj do uzyskania gładkiego musu, następnie wyłóż na deser. Gotowe ! :)

PS. Zalecam zjeść deser na świeżo, po lekkim przestudzeniu - po nocy spędzonej w lodówce pudding z tapioki robi się twardy i ciężko wydobyć go ze szklanki ;-)

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, podziel się opinią w komentarzu lub kliknij kciuka w górę na Facebooku. Przypominam również, że codziennie możesz podglądać mnie na instagramie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *