Paralaksa tła

Placki z dyni – wersja słona

Dietetyczny sernik na owsianym spodzie – mój pierwszy sernik :-)
16 listopada 2016
Hamburger – wersja odchudzona
25 listopada 2016

Aż wstyd się przyznać, ale dopiero w tym roku zaliczyłam swój debiut, jeśli chodzi o samodzielne przygotowanie dań na bazie dyni. Była już zupa, dzisiaj są placki w wersji słonej. Próbowałam przyrządzić dynię na słodko, ale placki w słodkiej wersji trafiły do kosza - zdarza się :D

Uwielbiam placki ziemniaczane. Moja mama robi najlepsze placki na świecie :) Uwielbiam je, gdy są świeżo ściągnięte z patelni, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Jak wiadomo, zasady zdrowej diety zabraniają przejadania się tłustymi plackami - na szczęście zawsze można sobie wymyślić równie smaczną alternatywę. Dzisiaj w roli głównej placki z dyni :)



WYKONANIE

Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posól. Dodaj jajka, mąkę i pozostałe przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, aby Twoje placuszki były bardziej puszyste, możesz dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, uformuj placuszki i smaż z jednej i z drugiej strony, aż się ładnie zarumienią. Dodatki dowolne - ja przygotowałam dwa sosy - czosnkowy (jogurt, czosnek, pieprz i sok z cytryny) i mięsny (kurczak, papryka, przyprawy). Smacznego ! :)

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, podziel się opinią w komentarzu lub kliknij kciuka w górę na Facebooku. Przypominam również, że codziennie możesz podglądać mnie na instagramie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *