Paralaksa tła

Zupa – krem z pieczonych buraków

Inspiracja na obiad – zapiekanka z cukinią
1 września 2016
Czy warto inwestować w profesjonalną odzież do ćwiczeń?
21 września 2016

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis. Uwielbiam buraki! Już od najmłodszych lat obiad z dodatkiem gotowanych, startych buraków był moim ulubionym. Uwielbienie zostało mi do dziś, dlatego w dalszym ciągu bardzo chętnie po nie sięgam. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, przynoszą wiele korzyści dla zdrowia - antocyjany, czyli barwniki występujące w burakach, mają działanie antynowotworowe, opóźniają procesy starzenia i podnoszą odporność. Kto ma ochotę na talerz pełen zdrowia? Poniżej przedstawiam pomysł na zupę - krem z buraków.

Wykonanie tej zupy jest nieco czasochłonne, jednak nie wymaga ciągłego stania przy kuchence. Najwięcej czasu zabiera upieczenie buraków i ugotowanie bulionu z warzyw, dlatego wykonanie tej zupy z reguły rozkładam sobie na dwa dni. Jednego wieczoru przygotowuję bulion i piekę buraki, a na drugi dzień dokańczam, co nie zajmuje więcej niż 40 minut.

WYKONANIE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Buraki wyszoruj i bez obierania zawiń w folię aluminiową, wyłóż na blasze i wstaw do piekarnika na około półtorej godziny. Długość pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, w zależności od wielkości buraków. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij w garnku na oliwie z oliwek. Upieczone buraki oraz jabłko obierz i pokrój. Do zeszklonej cebulki dodaj buraki, jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek, duś przez około 5 minut. Następnie zalej połową bulionu i gotuj przez około pół godziny, do momentu aż wszystkie składniki staną się miękkie. Całość zblenduj do powstania gładkiego kremu. Gdy krem jest zbyt gęsty - dodaj bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Przelej do talerza i dodaj niewielką ilość pokrojonej w paski mozarelli, która pod wpływem temperatury zupy cudownie się rozpuszcza. Gotowe!

Powyższy przepis nie należy do tych najszybszych, ale jeśli masz trochę czasu i tak jak ja lubisz buraki i gęste zupy, to za kilka złotych możesz przygotować sobie bardzo smaczną i zdrową zupę. Zapraszam do wypróbowania :)

Jeśli spodobał Ci się mój wpis, podziel się opinią w komentarzu lub kliknij kciuka w górę na Facebooku. Przypominam również, że codziennie możesz podglądać mnie na instagramie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *